Вибираємо безпечний і ефективний пробіотик

как выбрать эффективный пробиотик

Перш ніж купити що-небудь в магазині, ми читаємо, що написано на етикетці. І це правильно! Кожен повинен знати, що він їсть, і які можуть бути наслідки. Наявність різних добавок в продуктах харчування позначається буквою «Е» з подальшим тризначним цифровим кодом. За кодом можна визначити, до якої за принципом дії групи відноситься дана речовина. І при бажанні в відповідних таблицях знайти його назву, і вирішити для себе – їсти чи не їсти.

А як розібратися у величезній кількості пробіотичних препаратів, які останнім часом з’явилися на нашому ринку? Розширення асортименту – явище, в принципі, позитивне. Воно підтверджує, що користь і навіть необхідність прийому пробіотиків зрозуміли лікарі та відчули пацієнти. Але активна реклама багатьох препаратів за відсутності достатньої інформації заплутує. На що під час вибору пробіотика потрібно звертати увагу? В першу чергу на склад.

Почнемо з того, що таке пробіотики?

Пробіотиками Всесвітня організації охорони здоров’я називає “живі мікроорганізми, застосування яких в адекватних кількостях надає оздоровчий ефект на організм людини.” ВООЗ пред’являє ряд вимог до мікроорганізмів, що входять до складу біопрепаратів. Головна вимога – вони повинні бути перевірені на відсутність побічних ефектів і небажаних явищ для людини відповідно GRAS – критеріям. (як правило, вважаються безпечними), тобто повинні бути безпечними. І ні в яких ситуаціях не здійснювати негативний вплив на стан здоров’я пацієнта будь-якого віку і при будь-якому захворюванні. Однак, останнім часом створюються пробіотики, що містять умовно-патогенні мікроорганізми (УПМ). Відразу виникає питання: наскільки доцільне додаткове обсіменіння організму людини потенційно небезпечними мікроорганізмами, особливо якщо ми вводимо їх в дитячий і часто ослаблений хворобою організм? Штучне збільшення кількості УПМ може викликати зміну мікробного балансу. Так, УПМ є мешканцями біотопів людини. Вони мають ряд корисних властивостей. Але їх поведінка в лабораторних умовах може відрізнятися від того, як вони будуть вести себе в організмі людини. Багато УПМ володіють механізмом передачі факторів вірулентності своїм побратимам. В результаті чого непатогенні форми можуть перетворюватися в високовірулентні.

Як бути, що пити?

Якщо звернутися до добре відомих перевірених даних про склад мікрофлори товстого кишечника, то основними її мешканцями є грампозитивні сахаролитичні анаеробні аспорогенні бактерії. Розумію, що більшості наших читачів ці терміни мало про що говорять. Тому назвемо їх «поіменно»: біфідобактерії, лактобацили, лактококи і пропіоновокислі бактерії. Постарайтеся їх запам’ятати! Ключова роль цих мікроорганізмів в здійсненні захисних, обмінних, біосинтетичних і інших найважливіших функцій при цілковитій безпеці для організму хазяїна незаперечно доведено. Тому саме вони входять до складу мультипробіотиків групи Симбітер, які були створені більше 25 років тому видатними українськими вченими. Вони володіють такими властивостями:

– здатністю протистояти найбільш поширеним збудникам сучасних інфекцій;
– сприяють знешкодженню та виведенню з організму токсинів;
– беруть активну участь у травних функціях, покращують обмін речовин;
– стимулюють імунну систему.

Список добрих справ Симбітеру можна продовжувати ще досить довго. Повна безпека цих мультипробіотиків підтверджує їх широке застосування в педіатрії з перших днів життя новонароджених.

І якщо порівняно невелика українська компанія змогла більше 25 років протриматися на ринку, витримуючи жорстку конкуренцію з зарубіжними фармацевтичними фірмами, які володіють величезними коштами, то це тільки завдяки терапевтичному ефекту препарату. За цей час він допоміг не одному поколінню дітей і дорослих впоратися з їх проблемами. Він відповідає основному принципу медицини – не нашкодь. І сьогодні ми з упевненістю можемо сказати: «Симбітер працює!»