Корисні бактерії: лактобацили

Лактобацили (рід Lactobacillus) є представником великого сімейства молочнокислих бактерій (лактобактерій).

Вони являють собою грампозитивні анаеробні паличкоподібні мікроби, активно ферментують цукри з утворенням, переважно, молочної кислоти. Найважливішою властивістю лактобацил є їх безпека для здоров’я людини, переконливо доведена не тільки медичними дослідженнями, але й багатовіковим використанням лактобацил в приготуванні різних харчових продуктів (зквашеного молока, сиру, квашених овочів, хліба, вина та ін.).

Лактобацили широко поширені в складі нормальних мікробних спільнот, що населяють тіло людини. Вони виявляються в усіх органах травного тракту, починаючи з ротової порожнини й завершуючи прямою кишкою, є домінуючою флорою жіночої сечостатевої системи, присутні в грудному молоці здорових матерів-годувальниць. Наприклад, в товстій кишці концентрація лактобацил досягає 10 мільярдів клітин в одному грамі вмісту.

Лактобацили здатні стимулювати імунітет; виробляти ферменти, що покращують травлення; прискорювати регенерацію слизових оболонок; синтезувати вітаміни та інші сполуки, що сприяють нормалізації обмінних процесів; продукувати метаболіти, що попереджають зростання багатьох патогенних бактерій, вірусів і грибів.

Сьогодні лактобацили є найбільш поширеним компонентом не тільки різноманітних кисломолочних продуктів, але й пробіотиків, що обумовлено їх постійною присутністю в складі симбіотичної мікрофлори людини та виявленим у них величезним спектром корисних властивостей.

Цікаво відзначити, що першим на лактобацили звернув увагу наш видатний співвітчизник, лауреат нобелівської премії Ілля Ілліч Мечников, який ще на початку ХХ століття розробив перший лікувальний продукт на основі лактобацил, який отримав назву «Лактобацилін». На думку вченого, регулярне використання даного продукту повинно сприяти оздоровленню кишкової мікрофлори та продовженню життя людей.

Необхідно враховувати, що серед величезного різноманіття лактобацил, штами з корисними властивостями вкрай рідко зустрічаються. Зокрема, лактобацили, що містяться в складі традиційних кисломолочних продуктів, не мають нічого спільного з лактофлорою, що мешкає в організмі людини. Молочнокислі бактерії, що містяться в кефірі, йогурті, ряжанці та ін., виконують функцію закваски, і їх роль зводиться до перетворення молока на кисломолочний продукт з хорошими споживчими характеристиками (смаком, запахом, консистенцією).

«Людські» штами лактобацил істотно відрізняються від заквасочних культур. Оскільки їх традиційним місцем існування є кишечник та інші порожнисті органи тіла людини, вони погано розвиваються в молоці та не можуть його швидко сквашувати. Ці мікроорганізми дуже складно використовувати в складі продуктів і пробіотиків через труднощі ізоляції з організму та створення умов для активного розмноження клітин. Разом з тим саме такі штами лактобацил найбільш корисні для здоров’я та є цінним компонентом пробіотиків.

Спосіб ефективного використання цілющих штамів лактобацил розроблений під час створення мультипробіотиків груп «Симбітер» і Апібакт ». Цей спосіб заснований на використанні многовидових симбіозів, в яких всі мікробні компоненти, в тому числі й лактобацили, дружньо підтримують і стимулюють життєдіяльність один одного, забезпечуючи оптимальні умови для прояву всієї повноти пробіотичного потенціалу. Це численне пробіотичне співтовариство здатне здійснювати різноплановий оздоровчий вплив на організм людини, перш за все, за рахунок оздоровлення природної мікрофлори та відновлення активності імунної системи. Мультипробіотики «Симбітер» і «Апібакт» пройшли безліч клінічних досліджень, які підтвердили їх ефективність в різних галузях медицини.