Пробіотики при запорі (закрепі) – як боротися з запором

Пробиотики при запоре

Делікатна тема, що стосується однієї з найважливіших функцій кишечника…

До нас часто звертаються люди, які страждають на запор. Це надзвичайно поширене захворювання у всьому світі, здатне серйозно погіршувати якість життя як дорослих пацієнтів, так і дітей. Оскільки однією з причин запору є порушення мікрофлори кишечника, ми вирішили більш детально зупинитися на цій проблемі та доцільності використання сучасних пробіотиків в її вирішенні.

Що таке запор (закреп)?

Запор (закреп, констипація) – скупчення в кишечнику калових мас і порушення їх виведення. Найчастіше дана форма патології розвивається через порушення функціональної активності кишечника, що призводить до зниження перистальтики та затримки стільця. Величезну роль в забезпеченні нормального функціонування кишечника відіграє симбіотична мікрофлора. Тому запор завжди супроводжується порушенням складу мікрофлори травного тракту.

В процесі травлення в товсту кишку з верхніх відділів травного тракту щодня надходить близько 1-2 літрів рідкої харчової маси, сформованої після її ферментативного розкладання травними секретами та всмоктування більшої частини поживних речовин. Після цього харчова маса надходить в товсту кишку. У товстому кишечнику завершується процес перетравлення їжі. Це відбувається, в основному, завдяки діяльності кишкової мікрофлори, яка розкладає субстрати, недоступні для ферментних систем людського організму, наприклад харчові волокна. За рахунок всмоктування рідини неперетравлені залишки їжі зневоднюются, ущільнюються та накопичуються для виведення. Якщо калові маси не виводяться з організму протягом 24-32 годин, в товстому кишечнику починається процес їх гниття та збільшення популяцій гнильних і інших умовно-патогенних мікроорганізмів. В результаті поглиблюються порушення кишкової мікрофлори і утворюються токсичні речовини, які разом з водою через кишкову стінку потрапляють в кровотік. Печінка, нирки, імунна система та інші захисні органи не можуть знешкодити надмірну кількість токсинів. Відбувається самоотруєння організму та загибель корисних мікроорганізмів, місце яких займають продуценти токсинів. В результаті перистальтичних скорочень калові маси переміщуються в пряму кишку. Під час наповнення прямої кишки нервові рецептори її слизової оболонки подають сигнал до спорожнення. Якщо спорожнення кишечника не відбувається, м’язи прямої кишки відправляють кал назад в верхні відділи товстої кишки.

Чим небезпечний запор?

Пацієнти з запорами схильні до хронічної втоми, депресій, дратівливості, страждають від головного болю та інших хворобливих симптомів, що зумовлено масивною інтоксикацією. Порушення функцій кишечника та його мікрофлори, що спостерігаються під час запорів, є причиною розвитку багатьох інших захворювань: хронічного коліту, запальних захворювань кишечника, синдрому подразненого кишечника, артриту, дерматиту, астми та ін. Глибокі порушення в складі кишкової мікрофлори призводять до ослаблення імунної системи та частих спалахів в організмі інфекційно-запальних процесів. Більше 40% випадків раку кишечника розвивається у пацієнтів, які страждають на хронічний запор.

Як боротися з запором?

Ми хочемо дати Вам прості, але дієві поради, як боротися з запорами:

  • Отримати лікарську консультацію для діагностики наявних захворювань травної системи.
  • Дотримуватись системи здорового харчування.
  • Підтримувати постійний ритм спорожнення кишечника (бажано в ранкові години).
  • Вести активний спосіб життя.
  • Підтримувати нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту.

Почнемо по порядку:

Обов’язково відвідайте лікаря (проктолога та гастроентеролога). Розкажіть йому про свої проблеми, пройдіть необхідні обстеження.

Намагайтеся підтримувати збалансований раціон харчування. При цьому потрібно враховувати, що годувати потрібно не тільки свій організм, але і свою мікрофлору. Харчуватися слід 4-6 разів на добу невеликими порціями в суворо певний час. Максимально збагачуйте раціон рослинними продуктами, багатими харчовими волокнами (клітковиною). Це краще харчування для симбіотичних бактерій кишечника та накопичення ними продуктів обміну, корисних для здоров’я людини. Незважаючи на величезну важливість харчових волокон для життєдіяльності кишкової мікрофлори, благополуччя травної системи та всього організму в цілому, в раціоні харчування сучасних людей відзначається їх значний дефіцит. Харчові волокна не засвоюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту. Тому вони доходять в незміненому вигляді до товстого кишечника, де переробляються найбільш корисною мікрофлорою, стимулюючи її ріст і життєдіяльність. Важливою властивістю харчових волокон є стимуляція перистальтики кишечника. Багато харчових волокон містять висівки злакових рослин (пшеничні, житні, вівсяні), морква, буряк, кукурудза, вівсяна, перлова і гречана каші, білокачанна і кольорова капуста, морська капуста, топінамбур, часник, цибуля, банани, яблука, слива, гарбуз, сухофрукти. Корисні під час запорів рослинні масла, які не тільки мають м’які проносні властивості, але і за рахунок огортаючого ефекту надають захисну дію на слизову оболонку. Не слід особам, які страждають на запор, захоплюватися міцним чаєм, чорною кавою, какао, шоколадом і солодкими газованими напоями. А гострі та солоні страви, білий хліб, здобні випічку і бутерброди зі свого раціону бажано виключити.

Дуже важливо дотримуватися режиму дефекації (випорожнення кишечника). Особливо фізіологічно, коли вона проходить в ранкові години.

Важливу роль в профілактиці запорів грає фізична активність: легка гімнастика, зміцнення м’язів черевної стінки, присідання, плавання, їзда на велосипеді сприяють поліпшенню роботи кишечника.

Незважаючи на найважливіше значення корекції способу життя в усуненні запорів, обов’язково слід підтримувати мікрофлору свого організму проведенням не менше 2 разів на рік профілактичних курсів прийому пробіотиків. Це сприятиме поліпшенню роботи вашого травного тракту. У разі виникнення необхідності медикаментозного лікування, особливо з використанням антибактеріальних препаратів, прийом пробіотиків особливо необхідний, оскільки дозволить захистити Вашу мікрофлору від руйнування.

Чому і які необхідні пробіотики при запорах?

У товстій кишці міститься близько 60% всієї мікрофлори нашого організму. Активні наукові дослідження в цій області вже дозволили виявити в кишечнику близько 10000 видів різних мікроорганізмів. Серед них найбільш фізіологічними для організму людини є бактерії, які синтезують з харчових волокон коротколанцюгові жирні кислоти (молочну, оцтову, масляну, пропіонову), які відіграють найважливішу роль в нормальному функціонуванні кишечника. До найбільш здорової мікрофлори кишечника, зокрема, відносяться біфідобактерії, молочнокислі бактерії, а також деякі види пропіоновокислих бактерій. Саме ці мікроорганізми містять в своєму складі пробіотики нового покоління – мультипробіотики групи «Симбітер®».

Нормальна мікрофлора товстого кишечника відіграє неоціненну роль у забезпеченні нормальної життєдіяльності організму людини. Вона, зокрема, бере участь у виконанні таких життєво важливих функцій:

  • регулювання перистальтики кишечника;
  • формування кишкового бар’єру, який перешкоджає проникненню у внутрішнє середовище організму мікробних клітин і шкідливих сполук;
  • придушення зростання патогенної мікрофлори;
  • синтез необхідних для нашого організму біологічно активних речовин;
  • участь в обміні речовин (метаболізм білків, жирів і вуглеводів, регуляція синтезу жовчних кислот, холестерину, гормонів та інших з’єднань);
  • знешкодження і виведення з організму екзогенних і ендогенних токсинів, мутагенів, канцерогенів, ксенобіотиків і ін.;
  • регуляція функціонування імунної системи.

Тому курсовий прийом пробіотиків, який відновлює та підтримує мікрофлору в здоровому стані, має стати нормою для кожної сучасної людини.

Численними клінічними дослідженнями доведена ефективність пробіотиків групи «Симбітер®» у відновленні нормальної мікрофлори та усуненні функціональних розладів кишечника, в тому числі запору.

Як підвищити ефективність пробіотиків при запорі?

Особливо результативним є використання розробленої нашими фахівцями триетапної програми оздоровлення, що включає поетапне курсове використання ефективного ентеросорбенту «Симбіогель®», пробіотика «Симбітер®» і функціонального кисломолочного продукту «Симбівіт®».

Попередній прийом ентеросорбентів «Симбіогель®» готує оптимальні умови для функціонування мультипробіотиків. Встановлено, що ентеросорбенти цієї серії сприятливо впливають на функціонування травної системи, усувають симптоми інтоксикації, покращують стан хворих на травні розлади, ревматоїдний артрит, атопічний дерматит, відновлюють моторику та ферментативну активність травного тракту. Вони ефективно зв’язують і виводять з організму віруси і надлишковий холестерин, покращують структуру слизової оболонки та перешкоджають проникненню токсичних сполук у внутрішнє середовище організму, оптимізують умови для життєдіяльності симбіотичних мікроорганізмів. Унікальний мінеральний склад «Симбіогелю» сприяє поліпшенню метаболізму та активації захисних механізмів організму.

Введення до щоденного раціону харчування функціонального кисломолочного продукту «Симбівіт®» буде сприяти підтримці пробіотичного ефекту, що досягається під час періодичного курсового прийому «Симбіогелю» та «Симбітеру».

Пробіотики при синдромі роздратованого кишечника

Запором часто супроводжується синдром роздратованого кишечника (СРК), розвиток якого пов’язують з похибками в харчуванні, розладом психоемоційної сфери людини та іншими причинами. В Україні серед захворювань шлунково-кишкового тракту це захворювання домінує. У всьому світі близько 20% населення у віці – 25-40 років страждає СРК. Захворювання може проявлятися як частою діареєю, так і запором або їх чергуванням. Хворі також страждають від метеоризму, відчуття дискомфорту в животі, спазмів або кольок. Захворювання завжди супроводжується глибоким дисбалансом кишкової мікрофлори, що вимагає застосування пробіотиків. Зокрема, в ДУ «Інститут терапії ім. Л.Т. Малої» НАМН України було проведено порівняльне клінічне дослідження, яке показало ефективність введення мультиштамового пробіотика нового покоління – мультипробіотика «Симбітер® ацидофільний концентрований» до комплексної терапії лікування хворих на СРК. Застосування мультипробіотика «Симбітер® ацидофільний концентрований» сприяло нормалізації випорожнення кишечника хворих. У пацієнтів з діареєю вже в перший тиждень кількість дефекацій приходило в норму. У хворих з запорами кількість випорожнень кишечника збільшилася з 2,1 до 4,7 актів в тиждень. За критеріями поліпшення якості життя 87,6% пацієнтів оцінили прийом мультипробіотиків «Симбітер® ацидофільний концентрований» на «відмінно». Побічних ефектів під час використання мультипробіотиків «Симбітер® ацидофільний концентрований» не спостерігалося.

Дотримуйтесь простих правил, наведених в цій статті, допомагайте своєму організму та своїй мікрофлорі, і Ви обов’язково відчуєте поліпшення здоров’я!