Молочнокислі стрептококи та їх корисні властивості

Важливою групою молочнокислих бактерій поряд з лактобацилами є молочнокислі стрептококи. Особливий інтерес представляють бактерії двох видів: Lactococcus lactis (молочний стрептокок) і Streptococcus salivarius subsp. thermophilus (термофільний молочнокислий стрептокок). Саме ці види молочнокислих стрептококів відрізняються повною безпекою для здоров’я людини, яка підтверджена багаторічним досвідом їх використання у виробництві різних продуктів харчування, в тому числі призначених для дітей раннього віку.

Клітини молочнокислих стрептококів мають сферичну або овальну форму розміром в діаметрі 0,5-1,2 мкм, розташовуються попарно або у вигляді ланцюжків різної довжини. Основним видом біологічної активності молочнокислих стрептококів, як і інших лактобактерій, є ферментація вуглеводів з утворенням в якості головного продукту метаболізму молочної кислоти.

Молочнокислі стрептококи найкраще відомі як представники заквашувальних культур, які використовуються у виробництві кисломолочних продуктів і сиру. Однак, серед молочнокислих стрептококів зазначених видів зустрічаються штами, перспективні для використання в складі пробіотиків. Цікаво, що лактококи були першими мікроорганізмами, живими клітинами яких збагачували перші продукти харчування для дітей грудного віку, а термофільний молочнокислий стрептокок є компонентом багатьох сучасних продуктів дитячого харчування.

Однією з найбільш корисних властивостей молочнокислих стрептококів є здатність окремих штамів синтезувати полісахариди, унікальним біологічним функціям яких в останні роки присвячено багато досліджень. Зокрема встановлено, що мікробні полісахариди мають виражені імуностимулюючі властивості. Це дозволяє розглядати їх в якості важливого компонента комплексної терапії хворих з онкологічною патологією та інфекціями, особливо вірусної етіології. Антиоксидантні властивості деяких штамів молочнокислих стрептококів є додатковим фактором, що перешкоджає утворенню пухлин.

Лактококи є продуцентами бактеріоцинів (низина та ін.), які мають широкий спектр антимікробної дії, пригнічують розвиток багатьох хвороботворних мікроорганізмів, в тому числі лістерій, туберкульозної палички, патогенних стафілококів, збудника ботулізму та ін.
Виявлено протизапальні властивості окремих штамів молочнокислих стрептококів. Пробіотики, що містять ці штами, перспективні для профілактики і лікування таких серйозних запальних захворювань кишечника як хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт.
Клітини молочнокислих стрептококів є джерелом активних травних ферментів, зокрема β-галактозидази (лактази) – ферменту, що розщеплює лактозу. Використання таких бактерій становить інтерес у зв’язку зі збільшенням кількості дітей і дорослих, які страждають непереносимістю молока через дефіцит даного ферменту.

Як і у випадку з іншими мікроорганізмами, пробіотична ефективність властива не всім молочнокислим стрептококам, а лише окремим штамам, пошук яких пов’язаний з глибокими дослідженнями. Однак успішне виявлення штамів молочнокислих стрептококів з корисними властивостями і введення їх до складу пробіотиків може значно підвищити їх ефективність.

Зокрема, пробіотичні штами молочнокислих стрептококів, наділених комплексом біологічно цінних властивостей, є важливим компонентом мультипробіотиків «Симбітер». Завдяки своїй здатності продукувати полісахариди, ці мікроорганізми є цінним імуностимулюючим компонентом мультипробіотиків. Крім того, полісахариди формують своєрідний матрикс, до якого вкладуються клітини інших представників мультипробіотиків, де вони знаходять комфортні умови для своєї життєдіяльності. Завдяки особливій структурі своєї організації, мультипробіотики відрізняються високою життєстійкістю, гарним виживанням в шлунково-кишковому тракті, тривалим збереженням високої активності, здатністю до швидкого прояву пробіотичного ефекту при надходженні в організм людини, що вигідно відрізняє їх від сухих пробіотиків.

Використання при отриманні мультипробіотиків найбільш сприятливих для здоров’я людини мікроорганізмів (лактобацил, біфідобактерій, пропіоновокислих бактерій і молочнокислих стрептококів), а також виключно натуральних компонентів забезпечує безпеку мультипробіотиків для пацієнтів будь-якого віку і стану імунітету та їх високу ефективність.