В останні роки стрімко розширюються пропозиції щодо поліпшення здоров’я дітей і дорослих за допомогою пробіотиків, до яких нещодавно почали навіть зараховувати бактеріальні закваски і продукти, приготовлені за їх допомогою в домашніх умовах. Широкий спектр пропозицій створює певні проблеми під час вибору оптимального пробіотичного засобу. Спростити рішення цього непростого завдання може допомогти усвідомлення того факту, що бактеріальні закваски і приготовані на їх основі кисломолочні продукти не мають ефективної пробіотичної дії, оскільки:
- основне призначення закваски – це сквашування молока під час приготування традиційних кисломолочних продуктів, тому основна роль в мікробній композиції відводиться тим молочнокислим бактеріям, які швидко ростуть в молоці й активно його згортають. Культури пробіотичних мікроорганізмів, які почали додавати в деякі з таких заквасок, не можуть конкурувати з швидко зростаючими бактеріями та пригнічуються ними. Тому в складі закваски і продуктів, які отримані з її використанням, міститься мізерна кількість клітин пробіотичних мікроорганізмів, що значно обмежує корисні властивості продукту.
- через складність дотримання на належному рівні асептичного режиму та технології приготування продукту в домашніх умовах, існує висока небезпека забруднення його шкідливою мікрофлорою. Це може не тільки погіршити споживчі властивості продукту, але і привести до серйозних проблем зі здоров’ям, особливо у дітей молодшого віку.
- бактеріальні закваски, як правило, виготовляються в сухій (ліофілізованій) формі. При такій формі виготовлення пробіотичні мікроорганізми знаходяться в стані глибокого анабіозу, і для відновлення їх життєдіяльності (реактивації) необхідний тривалий час – не менше 8 годин. Деякі виробники рекомендують приймати сухі закваски безпосередньо, розбавляючи їх перед вживанням водою. Такий підхід є абсолютно марним, оскільки призводить до швидкого лізису клітин через різницю осмотичного тиску всередині та поза клітиною. Мікроорганізми, піддані ліофілізації, не зможуть проявити активність в ротовій порожнині, шлунку та верхніх відділах кишечника, оскільки не встигнуть відновити свою життєдіяльність. Ліофілізовані пробіотичні мікроорганізми не принесуть користі особам, які страждають на діарею та маленьким дітям, у яких транзит їжі проходить набагато швидше, ніж у дорослих. У таких випадках пробіотичні мікроорганізми видаляються з організму, не проявляючи своїх пробіотичних властивостей. Крім того, проходження ліофілізованих мікроорганізмів через шлунок і 12-палу кишку, середовище яких досить несприятливе для мікробів, різко знижує їх концентрацію та позбавляє останньої можливості для прояву очікуваної активності.
- ліофілізовані бактеріальні закваски не містять такі цінні метаболіти пробіотичних мікроорганізмів, як полісахариди, оптимальний комплекс коротколанцюгових жирних кислот, вітамінів і з’єднань, що пригнічують ріст хвороботворних мікробів. Разом з тим, ці продукти мікробного обміну вносять суттєвий вклад в сумарний пробіотичний ефект оздоровчого засобу.
Вищевказані недоліки виключені в біотехнології розроблених українськими вченими рідких мультипробіотиків «Симбітер®» і «Апібакт®», що містять високу концентрацію активних пробіотичних мікроорганізмів, які знаходяться в стані стійкого (мутуалістичного) симбіозу, в якому формуються оптимальні умови для життя кожного мікроорганізму та прояви ним корисних активностей, які сумуються в препараті. До складу мультипробіотиків також входять фізіологічно корисні продукти метаболізму та структурні компоненти клітин симбіотичних бактерій (полісахариди, амінокислоти, вітаміни, коротколанцюгові жирні кислоти, ферменти, пептидоглікани та інші фізіологічні компоненти), які посилюють пробіотичний ефект.
Мультипробіотики «Симбітер®» і «Апібакт®»:
- сприяють відновленню складу і функцій нормальної мікрофлори;
- мають високу антагоністичну активність по відношенню до багатьох патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів;
- сприяють знешкодженню та виведенню з організму токсинів, вірусів, інактивують шкідливі ферменти;
- активно беруть участь в травній функції;
- покращують обмінні процеси в організмі;
- стимулюють імунну систему.
Дитяча форма мультипробіотиків «Симбітер® ацидофільний» може застосовуватися у дітей з 1-го дня життя (перед вживанням проконсультуватися з лікарем).
Ефективність мультипробіотиків «Симбітер®» доведена численними клінічними дослідженнями.