Лактазна недостатність

Лактазна недостатність

У будь-якому молоці (грудному, коров’ячому, козячому) присутній молочний цукор – лактоза. Це дисахарид, що складається з молекул глюкози і галактози. Глюкоза і галактоза дуже важливі для розвитку головного мозку, сітківки очей і життєдіяльності нормальної мікрофлори кишечника. Для засвоєння лактози необхідно, щоб вона розщеплювалася на моносахари, які всмоктуються стінкою тонкого кишечника і надходять в кров. Цей процес здійснює фермент лактази. (Не плутайте лактОзу з лактАзою). Якщо в організмі лактази мало, або вона взагалі не синтезується, то нерозщеплена лактоза надходить в товстий кишечник, де кишкові бактерії її зброджують. Цей процес, що супроводжується інтенсивним газоутворенням. Гази розтягують кишечник, виникають болі. Лактоза також затримує воду і викликає діарею.

Лактазна недостатність буває декількох видів:

Вроджена (первинна) лактазна недостатність – генетичне захворювання. У разі первинної лактазної недостатності зазвичай відзначається непереносимість молочних продуктів у когось з дорослих родичів дитини. Вона зустрічається досить рідко (один випадок на кілька тисяч новонароджених).
У разі первинної лактазної недостатності непереносимість може зберігатися протягом життя. Але абсолютна лактозна непереносимість зустрічається рідко, оскільки вроджений дефіцит лактази частково компенсується лактазою, що виробляється пробіотичними бактеріями. Первинна лактазна недостатність може поєднуватися з вторинною, тому потрібно контролювати і підтримувати нормальний стан кишкової флори.

Вторинна (транзиторна) лактазна недостатність – дуже часто зустрічається у немовлят. Основна їжа новонароджених – це молоко (грудне або в складі штучної суміші), в якому лактози досить багато. А їх незріла ферментативна система виробляє недостатньо лактази для нормального травлення.

Численні дослідження показали, що значну частку лактази (за деякими даними до 80%) виробляють бактерії нормальної кишкової мікрофлори (в основному біфідо- і лактобактерії). Тому часто дисбактеріоз є причиною лактазної недостатності, а корекція мікроекологічних порушень є важливим терапевтичним заходом при лактазній недостатності. Вже протягом багатьох років мультиштамові пробіотики групи СИМБІТЕР® успішно використовуються для поліпшення формування фізіологічного мікробіома у новонароджених. Прийом препарату супроводжується пригніченням патогенної флори, створює умови для активного заселення організму немовляти нормальною мікрофлорою і нормалізації процесів травлення. Через деякий час травна система дитини дозріває, ферменти починають активно працювати, формується нормальний кишковий мікробіом, і лактазна недостатність минає.