Приготування кисломолочного продукту “Симбівіт® ” в домашніх умовах

Приготування “Симбівіту” проводять в два етапи:

1. Приготування робочої закваски

250 мл коров’ячого молока кип’ятять 25 хвилин на повільному вогні під закритою кришкою. Молоко в закритій посудині охолоджують до температури 35-37 оС.
Закваску готують у безкорковому термосі. Термос місткістю 250-500 мл попередньо заливають окропом і витримують закритим протягом 1-2 години. Воду зливають і закритий термос охолоджують до кімнатної температури.

Перед заквашуванням молока старанно миють і дезінфікують руки і ковпачок флакона (або частину пакетика з позначкою) з мультипробіотиком “Симбітер ацидофільний” за допомогою спирту або горілки. З флакона знімають металевий ковпачок і гумову пробку (пакетик розрізають за позначкою). Вміст флакона (пакетика) переносять у посуд з кип’яченим і охолодженим до температури 35-37 оС молоком, старанно перемішують ложкою, попередньо ошпареною окропом. Після цього заквашене молоко переливають у термос,закривають його кришкою і залишають на 6-10 годин для сквашування суміші. Готова робоча закваска має сметаноподібну, в’язко-тягучу консистенцію і приємний кисломолочний смак.

Закваску із термоса переливають у заздалегідь підготовлену скляну банку і закривають кришкою. Банку та кришку попередньо стерилізують кип’ятінням у воді протягом 15 хвилин.
Робочу закваску зберігають в холодильнику за температури від 2 оС до 6 оС не більше 6 діб і використовують для приготування кисломолочного продукту “Симбівіт”.

2. Приготування кисломолочного продукту “Симбівіт”

Молоко або відновлені згідно з інструкцією сухі адаптовані молочні суміші, сухе молоко або зціджене жіноче молоко (кількість яких дорівнює 1-3-денній дозі застосування продукту) готують таким же чином, як і при приготуванні робочої закваски. У підготовлене молоко, охолоджене до температури 35-37 оС, що знаходиться у посудині, вносять робочу закваску з розрахунку 1-2 столові ложки (15-30 мл) на 500 мл молока. Робочу закваску перед кожним використанням необхідно старанно перемішувати стерильною ложкою. Заквашене молоко ретельно перемішують і переливають у заздалегідь підготовлений термос (можна використовувати йогуртницю). Термос негайно закривають кришкою і залишають на 6-10 годин до утворення згустку.

Готовий “Симбівіт” має однорідну в’язко-тягучу консистенцію і приємний кисломолочний смак.

Кисломолочний продукт переливають у стерильну банку і зберігають у холодильнику 2-3 доби за температури 2-6 оС. Дітям до одного року “Симбівіт” готують щоденно.
Дітям першого півріччя життя рекомендується приймати не менше 100 г продукту на добу в 2-3 прийоми, дітям від 6 місяців до 3 років – не менше 300 г продукту; дітям віком від 3 років та дорослим – не менше 500 г продукту на добу. Загальний курс лікування “Симбітером ацидофільним” та “Симбівітом” становить 2-4 місяці, а при тяжких проявах хвороби може бути продовжений до 6 місяців. З профілактичною ціллю “Симбівіт” можна вживати в необмеженій кількості як продукт харчування.
Дітям до одного року надається перевага грудного вигодовування.

Примітка. При порушенні умов приготування продукту “Симбівіт” можуть спостерігатися такі дефекти:

  • Робоча закваска або продукт мають занадто кислий смак. У цьому випадку необхідно знизити на 2-3 оС температуру сквашування молока або більш чітко контролювати момент утворення згустку, не допускаючи перекисання продукту.
  • Робоча закваска або продукт мають надто тягучу консистенцію через занижену температуру сквашування.
  • Не сквашування або тривале сквашування молока при приготуванні робочої закваски або продукту. Таке явище спостерігається при порушенні режимів кип’ятіння молока, стерилізації посуду, температури сквашування або ж використанні молока, забрудненого сторонніми домішками.
  • Недостатнє кип’ятіння молока або недостатня стерилізація посуду можуть стати причиною одержання продукту з рідкою консистенцією, значним виділенням сироватки, неприємним гірким смаком і т. п.