Щодня ми снідаємо, обідаємо й вечеряємо, та навіть не замислюємося, який складний шлях проходить їжа для того, щоб бути корисною нашому організмові. Довідаймося, що ж відбувається після того, як ми починаємо пережовувати шматочок яблука (хліба, моркви), як склад мікрофлори порожнини рота впливає на наше здоров’я і як уберегти себе від стоматологічних захворювань.
Стоматологія
Мультипробіотикотерапія в стоматології
Відомо, що проксимальний відділ травного каналу, зокрема порожнина рота, відіграє провідну роль у формуванні мікробіоценозу всіх біотопів системи травлення. За кількістю мікроорганізмів вона посідає друге місце після товстої кишки. Тому нормалізація біоценозу порожнини рота є конче потрібною передумовою функціонування всієї системи травлення та формування фізіологічної мікробної системи травного тракту. Мікробний чинник є головним у розвитку багатьох стоматологічних захворювань, зокрема хронічного генералізованого пародонтиту. Відомо, що поширеність захворювань тканин пародонта серед населення становить понад 95%.