Чим для нас так важливі омега жирні кислоти

omega_3-1200

В останні роки накопичилася велика кількість інформації про значення поліненасичених жирів для здоров’я людини. Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), необхідні для правильного росту і функціонування організму людини, не синтезуються його власними метаболічними системами і тому завжди повинні надходити з продуктами харчування.

Найбільший інтерес представляють омега-3 і омега-6-ПНЖК, які повинні надходити в організм в оптимальному співвідношенні (1:2-1:4). В даний час рівновагу цих кислот в більшості випадків різко порушено на користь омега-6-кислот, що пов’язано з надмірним захопленням популярними дієтами, а також сучасними технологіями, що використовуються при виготовленні та зберіганні продуктів харчування. Найбільш доступними харчовими джерелами омега-3-кислот є жирні сорти морської риби. Однак, сьогодні багато споживачів стурбовані високим рівнем забрудненості риби важкими металами і токсинами, в зв’язку з чим споживання жирних сортів риби помітно знизилося. Крім того, багато осіб страждають алергією на рибні продукти. Разом з тим, існують рослинні джерела омега-3-кислот, наприклад лляне масло, в якому цих цінних сполук міститься значно більше, ніж в риб’ячому жирі.

Спектр позитивних функцій, які виконують омега-3-ПНЖК в організмі людини дуже широкий. Вони відомі своїми протизапальними, антиоксидантними, загальнозміцнюючими та тонізуючими властивостями, позитивно впливають на імунну, серцево-судинну, травну, репродуктивну, ендокринну та центральну нервову системи, покращують зір і рухливість суглобів, знижують ризик тромбоутворення, покращують приплив кисню і поживних сполук до тканин, підтримують здоров’я шкіри, волосся і нігтів. Омега-3-ПНЖК служать джерелом утворення простагландинів, що беруть участь в підтримці тонусу кровоносних судин, регуляції артеріального тиску, активності системи згортання крові, запальних реакцій, а також здатних перешкоджати процесу канцерогенезу. Достатнє надходження в організм омега-3-ПНЖК сприяє зниженню ризику розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту, аутоімунної, алергічної та іншої патології.

Крім того, такі омега-3-кислоти як ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК) виступають в ролі будівельного матеріалу для клітинних оболонок багатьох органів, особливо клітин головного мозку, сітківки ока, кровоносних судин і сперматозоїдів. Наукові дослідження довели, що ЕПК і ДГК підтримують нормальну роботу головного мозку і забезпечують позитивний психо-емоційний настрій, знижуючи ризик виникнення депресії.

За даними японських вчених, омега-3-ПНЖК є ефективним засобом для боротьби з метаболічними порушеннями, зокрема асоційованими з надмірною масою тіла.

Особливе значення має вживання омега-3-ПНЖК під час вагітності, оскільки через активне використання цих речовин плодом, що розвивається, в організмі матері спостерігається їх дефіцит. У свою чергу, недостатнє надходження омега-3-ПНЖК в організм вагітної, є одним з факторів ризику передчасних пологів, післяпологової депресії та інших ускладнень. Оптимізація раціону вагітної за змістом омега-3-ПНЖК сприяє формуванню у дитини здорового імунітету, попередженню розвитку алергії, а також необхідна для формування мозку і кісткового скелета майбутнього малюка. Так, дослідження американських вчених показали, що використання омега-3-кислот під час вагітності значно знижує ризик розвитку у дитини астми, а також покращує ріст і розвиток немовляти.

Важливість омега-3-ПНЖК для розвитку дитячого мозку доведена безліччю досліджень. Так, 15-річні дослідження, проведені у Великобританії, показали, що дітям, матері яких в період вагітності використовували раціон, збагачений омега-3-кислотами, був притаманний вищий розумовий розвиток. У розвиненому плоді ці сполуки включаються в мозкові клітини і сітківку ока протягом останніх трьох місяців вагітності, і цей процес триває протягом першого року життя. Дуже корисні омега-3-ПНЖК годуючим жінкам. У період грудного вигодовування дитина отримує омега-3-ПНЖК з молоком матері, в подальшому доцільно подбати про надходження цих фізіологічних з’єднань зі спеціальними добавками до дитячого харчування.

Дуже ефективним способом оздоровлення організму дітей і дорослих будь-якого віку є комплексне використання омега-3-ПНЖК з пробіотичною мікрофлорою. Одночасний пробіотичний вплив на мікробну систему і використання біологічно-активних функцій омега-3-ПНЖК значно підвищує результативність оздоровчих заходів. З цією метою розроблено комплексний мультипробіотик “Симбітер® форте омега” http://ua.shop.symbiter.ua/multiprobiotik-symbiter-forte-omega, який являє собою оптимальне поєднання пробіотичних бактерій, мінерального ентеросорбенту і омега-3-ПНЖК. Це потужний комплекс широкого спектру пробіотичних бактерій, вітамінів, мінералів, ферментів, антиоксидантів та інших цінних сполук, необхідних для нормального протікання метаболічних і імунних процесів. Наявність в складі мультипробіотиків омега-3-ПНЖК, джерелом яких є масла льону і зародків пшениці, значно розширює спектр їх корисних властивостей, зокрема посилює протизапальну, імуномодулюючу, антиатеросклеротичну, гіполіпідемічну, гіпотензивну і антизгортаючу дію.

Як відомо, поліненасичені жирні кислоти дуже легко окислюються, втрачаючи при цьому свої корисні властивості. Присутність в комплексному мультипробіотику спеціальних штамів бактерій і смектитового сорбенту попереджає окислення омега-3-ПНЖК, забезпечуючи збереження їх активності.

Як показала клінічна практика, мультипробіотик ефективно оздоровлює мікробіом, впливає на рівень холестерину і цукру в крові, покращує функції імунної та травної систем, полегшує стан пацієнтів з аутоімунними ураженнями суглобів і алергією.

Для підвищення ефективності пробіотичної терапії перед прийомом мультипробіотиків «Симбітер® форте омега» доцільний 10-денний курс оздоровлення кишечника за допомогою ентеросорбенту «Симбіогель® омега» http://ua.shop.symbiter.ua/sorbent-symbiogel-omega.
За даними стоматологів, комплексний мультипробіотик дуже корисно використовувати при пародонтозі, стоматитах, гінгівітах. В даних випадках його доцільно використовувати як всередину, так і для обробки ротової порожнини, наприклад, шляхом 20-30 хвилинних аплікацій на запалені ділянки 2-3 рази на день.

“Симбітер® форте омега” є прекрасним компонентом масок для обличчя та волосся. Комплекс пробіотичних бактерій, їх метаболітів, омега-3-кислот забезпечують оптимальним харчуванням шкіру і коріння волосся, покращують ріст волосся, зміцнюють їх структуру, попереджають ламкість, тьмяність і випадання. Для косметологічних цілей мультипробіотик можна використовувати самостійно або збагачувати їм готові косметичні засоби.

Таким чином, користь омега-3-ПНЖК для здоров’я людини дуже велика і слід вчасно подбати про те, щоб наш організм завжди отримував ці сполуки, необхідні для повноцінного життя.